Studie en voetbal vragen om tijdsinvestering
Topsportopleiding Tilburg en Willem II voetbalacademie
TILBURG – Jürgen Locadia (PSV), Virgil van Dijk (Southampton) en Virgil Misidjan (PFK Ludogorets). Voetbalkenners weten dat die toppers hun opleiding genoten op het Koning Willem II College of Vakcollege Tilburg binnen de samenwerking Topsportopleiding Tilburg en Willem II voetbalacademie.
Terugkijken is geoorloofd. Vooruit kijken, doet Jan de Hoon, Hoofd Willem II voetbalacademie, met zeker zoveel plezier. De Hoon karakteriseert profvoetbal als een ‘harde wereld’. “Je moet er veel voor doen en laten. Het gaat om het maken van de juiste keuzes. Niet altijd even gemakkelijk als studie en voetbal vragen om een tijdsinvestering.” Hij ziet dat veel leerlingen van de Topsportopleiding, die bij Willem II deel uit maken van de voetbalacademie, serieus werken aan hun toekomst. “Sinds we niet meer samenwerken met RKC en de opleiding op eigen benen staat, is de trainingsfrequentie omhoog gegaan. Ook moderne trainingsvormen doen hun intrede. Denk aan plyometrische training om maximale kracht en vermogen te bereiken in een zo kort mogelijke tijd. Ook andere zaken moeten we nu oppakken. Denk aan de begroting.” Cryptisch is hij over de bezetting van de accommodatie: “Wandelvoetbal mag de ontwikkeling van onze spelers toch niet in de weg lopen. Ook dat vraagt een goede afstemming ”
“Bij de Willem II voetbalacademie staan onderwijs, opleiding en omgeving, de drie O’s centraal. Die zaken moeten voor elk individu in balans zijn om volledig tot ontplooiing te komen.” Als voorbeeld noemt hij Ibrahim Fof. Die maakt deel uit van onze opleiding en woont in Gorinchem. “Een jongen die serieus werkt aan zijn toekomst op school en op het veld. Gezien het reizen, vraagt zijn aanwezigheid hier ook nog eens een giga tijdsinvestering. Niet voor niets was hij een van de genomineerden voor de Topsport Tilburg Mariska Lips Award (een waardering voor inzet en studieresultaten, red.).”
Maatwerk kunnen leveren, noemt De Hoon een groot voordeel van de samenwerking tussen de Topsportopleiding en Willem II. “We gaan in goed overleg flexibel om met studie- en trainingsuren. Vooral die overlegstructuren ervaren wij als prettig en ze mondden uit in betere prestaties over de volle linie. Centraal staat opleiden voor het betaalde voetbal. Wel willen we dat de leerlingen een startkwalificatie halen, een MBO- of HAVO-diploma. Spelers en ouders moeten daarvan doordrongen zijn”, klinkt het streng. “Daarbij verliezen we toekomst niet uit het oog. We adviseren onze leerlingen na de middelbare school voor een vervolgopleiding te kiezen. Het gros neemt dat ter harte, enkelen richten zich fulltime op het voetbal.”
De Willem II voetbalacademie omvat 150 spelers. Vijftien ervan hebben al een plek binnen Jong Willem II. Ook U19 (onder 19 jaar) omvat, volgens De Hoon, veel talent. Een aantal van die spelers traint sinds de eerste helft van dit seizoen al regelmatig mee met de selectie. Misschien nog even wachten maar jongens zoals Thomas Kok, Victor van den Bogert, Robin Lauwers, Niels Wouters en Abel Franssen komen er aan.
Bron: Tilburgse Koerier